25 Ocak 2015 Pazar

FIRINDA AYVALI LAHANA SARMASI

                                               



                                                                                 


                                 

                         FIRINDA AYVALI LAHANA SARMASI

                                      MALZEMELER
  • 1 tane orta boy lahana                                         
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 4 tane kuru soğan
  • 2 tane ayva
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

                                       YAPILIŞI
      Lahananın yapaklarını ayıralım ve yıkayalım... kaynar tuzlu suda 1-2 dakika haşlayıp, çıkaralım ve 1-2 dakika da soğuk suda beklettikten sonra süzgece alalım...şimdi iç harcımızı hazırlayalım: pirincimizi 3-4 saat sıcak tuzlu suda bekletelim, daha sonra süzgece alalım ve soğuk suda yıkayıp süzelim... soğanlarımızı minik minik, küp küp doğrayalım (pirincimizi ve soğanlarımızı bir kapta toplayalım)...üzerine zeytinyağı, tuz, toz şeker ve kuru naneyi de ilave edelim...en son olarak iki tane ayvayı soyalım ve rendeleyip iç harcımıza katalım...lahanaları resimdeki gibi poğaça büyüklüğünde sarıp, tepsiye dizelim...dolmalarımızın yarısına gelecek şekilde (tepsiye) su ilave edelim... üzerine 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirelim...tepsimizin üzerine, önce pişirme kağıdı, onun üzerine de aliminyum folya kapatalım ve fırınımızın en altına (zeminine) yerleştirelim... 180 derecede, 1 saat pişirelim... soğuyana kadar fırında bırakalım...Âfiyet olsun

                                         NOT
  • (Bütün zeytinyağlılarda olduğu gibi) soğuyana kadar üzerini açmıyoruz...1 gün önceden yapabilirseniz, (bekleyip dinlendiği için) daha da lezzetli olur
  • Pişirirken üzerindeki kağıdı açmayın ki, pirinçler kendi buharıyla (kurumadan) tane tane pişsin
  • Ayvayı en son rendeleyin ki, kararmasın
  • Dolmaların büyük hazırlanması, çalışan hanımlar için zaman avantajı sağlar

31 yorum:

  1. çok farklı geldi.. Hiç denemedim.. Yemedim.. Ellerinize sağlık. Lahana sarmasını çok severiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevin hanımcığım çok teşekkür ederim.... ziyaretleriniz beni çokmutlu ediyor....ellerinize sağlıklar diliyorum

      Sil
  2. Elinize sağlık tarif harika olmuş ayva dolmaya ne kadar değişik bir fikir ama çok hoş sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim Özgen hanımcığım

      Sil
  3. Selmacım, ayvalı dolma güzel olur herhlde, değişik bir lezzet canım ellerine sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekciğim çok teşekkür ederim....

      Sil
  4. Selmacim ne güzel bir tarif ayva osmanlı yemeklerinin baştacıymıs sanirim bu tarifte o zamanlardan günümüze ulaşa bilenlerden ellerine sağlık deneyeceğim mutlaka....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzu hanımcım teşekkürler beğenilerinize.... evet eskiden şeker olmadığı için yemekleri meyvelerle tatlandırıyorlarmış....özellikle saraylarda

      Sil
  5. Lahana sarmasını fırında denememiştim değişik olmuş ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  6. ilginç bir tarif denemeli elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler....deneyin beğeneceksiniz inş...

      Sil
  7. Selma Hanım çok güzel olmuş emeğine sağlık . Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Hiç duymamıştım ama yemeklere yakışıyor,eminim çok güzel olmuştur.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevil hanımcım inanın çok yakışıyor ayva..... teşekkür ederim beğenilerinize

      Sil
  9. Tarifi ben mi iyi okuyamadım acaba bilmiyorum ama malzeme listesinde 2 adet ayva var , yapılışında 1 yazıyor . Hangisi doğru ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iki ayva olacak....çok teşekkür ederim....ben eksik yazmışım

      Sil
  10. Ellerine sağlık sel maçı bol soğanlı bayılırım lahana sarmasina

    YanıtlaSil
  11. Oldukça farklı bir tarif. Ellerinize sağlık.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... sevgiler bizden de

      Sil
  12. Ellerinize sağlık ayva kullanılması ve fırında yapılışı farklı bir yorum ama ayvanın lezzet kattığına eminim…
    Afiyetler olsun..
    Sevgiler…

    YanıtlaSil
  13. bak merak ettim ayvalı nasıl oldu diye :)
    yaptıysan mutlaka güzeldir eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... ablacım çok güzel oluyooor

      Sil
  14. Yanıtlar
    1. sizi seviyorum... teşekkürler ziyaretinize Nursevin Hanımciğim

      Sil
    2. sizi seviyorum... teşekkürler ziyaretinize Nursevin Hanımciğim

      Sil
  15. Ellerine sağlık abla ☺☺☺

    YanıtlaSil

Blogger veya Gmail hesabı olmayan ancak yorum yapmak isteyen değerli ziyaretçilerim, aşağıda bulunan '' yorumlama biçimi '' kutucuğunu ''Anonim'' ayarına getirmeniz yeterli olacaktır... yorumlarınız benim için çok değerlidir.