19 Ekim 2014 Pazar

PATLICAN TURŞUSU

                                                   









                                                                             
                                               
                          PATLICAN TURŞUSU

                                 MALZEMELER
●1 kilo patlıcan
●1 tane salçalık biber
●3 tane yeşil biber
●1 tane yeşil domates
●1 baş sarımsak
●1 kâse dolusu ince doğranmış beyaz lahana
●yarım demet maydanoz
●1 çay bardağı sirke
●2 yemek kaşığı iri tuz
●2 yemek kaşığı toz şeker
●1 litre su

                                       YAPILIŞI
         Patlıcanlar yıkanıp sapları temizlenir... kaynar tuzlu suyun içinde 2 dakika haşladıktan sonra hemen buzlu suyun içine atılır... bir taraftan patlıcanlar soğurken, diğer taraftan biberler, yeşil domates, lahana, sarımsak ve maydanoz incecik kıyılır... yarım çay bardağı sirke, yarım kaşık tuz ve bir kaşık şeker ilave edilerek karıştırılır (böylece iç malzemesi hazırlanmış olur)... soğuyan patlıcanların karnı bıçakla yarılarak, iç malzememizden doldurulur...karnı iç malzemeyle dolu olan patlıcanlar, haşlanmış lahana yaprağına sarılarak maydanoz sapıyla bağlanır ve cam kavanoza yerleştirilir... kavanozdaki patlıcanların üzerine (her 1 litre suya bir fincan sirke, 2 kaşık tuz, 2 kaşık şeker olmak üzere) hazırladığımız turşu suyu dökülür...kavanozun kapağı kapatılır ve taşabileceği göz önüne alınarak, bir kabın içine oturtulur...10-15 gün içinde yenmeye hazır hale gelir...Âfiyet olsun

                                           NOT
Eğer isterseniz, patlıcanlarınızın içini doldurduktan sonra, sadece maydanoz sapıyla da bağlayabilirsiniz... ama (benim gibi) haşlanmış lahana yaprağına sararsanız, hem kavanoza yerleştirmeniz hem de servis için kavanozdan almanız daha kolay olur
Bu vermiş olduğum (1 litre su, 2 yemek kaşığı iri tuz, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1çay bardağı sirke) ölçüsüyle hazırladığımız karışım, diğer turşular için de kullanılabilecek bir ölçüdür... anneciğim, bütün turşularını bu ölçüye göre yapardı

14 yorum:

  1. Lahanaya sarıldığını bilmiyordum annemd ekarnıyarık gibi doldurup. tenekelere basardı ağzını lehimlerdik . Soğuk kış günleri o kadar çok yapardıki. 10 kğ luk yağ tenekeleri vardı o zamanlar. Kelek ve dolma biberde doldururdu. Şimdi yiyende yok yapanda :( ellerinize sağlık.. Çocukluğumu hatırladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Nursevin hanımcığım... edki tarifler bunlar... anneciğim 80 yaşında artık hasta yapamıyor... bana tarif ediyor... ben de kayıt altına almaya çalışıyorum... lahanaya sarmadan da olabilir tabi...teşekkür ederim... sevgiler

      Sil
  2. Benim de babamla annem beraber yaparlardı ben çocukken, hem de ne çok yaparlardı..lahanaya sarılması da pek bi güzel durmuş..üşenmesem ben de yapsam..elinize sağlık, Allah sağlıkla yemek nasip etsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Dilek Toksoy hanımcığım

      Sil
  3. Selma hanım, ellerinize sağlık.
    Anne tarifleri herzaman en kıymetlisi ve yaşatılması lazım. Mutfağımıza yaptığınız katkı çok büyük.
    Bizim de benzer bir tarifimiz var ve her yaz sonu yapılır çok sevilir.
    Bir daha ki sefere lahana yaparağına sarmayı deneyeceğim, afiyetle bolluk huzur içinde yeyin.
    Annenize sağlıklı sıhhat diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler tuzekmek.... annem de size sevgilerini gönderiyor

      Sil
  4. Benim annemlerde yapardı eskiden değişik bir turşu bir adıda karnıyarık turşusu Ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Benide çok eskilere götürdün,ellerine saglik,afiyet olsun

    YanıtlaSil
  6. ben de çok farklı yazamıyacağım herkes gibi eskilere gittim :)) lahanaya sarılması çok hoşuma gitti ,
    afiyetle,sağlıkla tüketin inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacııımmmm..... çok teşekkür ederim.... SusamÇörekotucum

      Sil
  7. Anneciğiminde mutlaka yaptığı turşuydu ondan sonra hiç yapmadım :( Biz patlıcanları doldurduktan sonra kereviz sapları ile bağlardık, lahanaya sarılması da çok pratikmiş .Annenize sağlıklı, uzun ömürler diliyorum.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. ellerinize saglik adini cok duydugum ve aradigim bir tarifti hemen denemeyi dusunuyorum

    YanıtlaSil

Blogger veya Gmail hesabı olmayan ancak yorum yapmak isteyen değerli ziyaretçilerim, aşağıda bulunan '' yorumlama biçimi '' kutucuğunu ''Anonim'' ayarına getirmeniz yeterli olacaktır... yorumlarınız benim için çok değerlidir.